Powered By Blogger

niedziela, 22 stycznia 2012

Źródła witamin

     Witaminy oraz minerały zawarte w owocach i warzywach są znacznie lepiej wchłaniane przez nasz organizm niż ich sztuczne odpowiedniki.

Witamina A (wątroba, jaja, mleko, tran, marchew, pomidor, natka pietruszki, szpinak, szczaw, sałata, brzoskwinie, morele, śliwki)
- przyspiesza gojenie się ran
- odpowiada za prawidłowy stan skóry i błon śluzowych
- służy do prawidłowego funkcjonowania wzroku


Witamina D (ryby, wątroba, mleko, masło; wytwarza się w skórze pod wpływem promieni słonecznych)
- jest konieczna do budowy kości
- wzmaga wchłanianie wapnia


Witamina E (mleko, sery, jaja, ziarna zbóż, olej z kiełków pszenicy)
- odpowiada za prawidłową pracę mięśni
- zapobiega miażdżycy i chorobom nowotworowym
- wpływa na przemianę materii w organizmie


Witamina K (kapusta, szpinak, kalafior, pomidor, truskawki, ziemniaki, zboża, orzechy włoskie)
- odpowiada za proces krzepnięcia krwi
- jest niezbędna do prawidłowej pracy mięśni


Witamina C (owoce cytrusowe, czerwona porzeczka, maliny, truskawki, kiwi, brokuły, kapusta kiszona, kabaczki, papryka, pomidor, szpinak, ziemniaki, sałata, pietruszka)
- wzmacnia odporność organizmu
- zapobiega powstawaniu siniaków i krwotoków

Witaminy z grupy B (B1 - drożdże, groch, fasola, ziarna zbóż, orzechy; B2 - wątroba, białe mięso, jaja, mleko, jarzyny; B3 - wątroba, żółtka jaja, jarzyny; B6 - drożdże, otręby, seler, sałata, papryka)
- wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- dostarczają komórkom organizmu energii
- B2,B3,B6 stosowane są w leczeniu zmian skórnych oraz błon śluzowych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz