Powered By Blogger

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Otręby na zdrowie

     Otręby to naturalny produkt roślinny powstały z przemiału ziarna zbóż pszenicy (pszenne), owsa (owsiane) lub żyta (żytnie) na mąkę. Stanowi je głównie zewnętrzna część ziarna. Są one bogatym źródłem błonnika, zawierają witaminy z grupy A, E i B, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk oraz magnez. Otręby nie powodują tycia, a regulują pracę układu pokarmowego. Otręby pomagają także w zapobieganiu chorobom przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.
     Otręby owsiane wygładzają wewnętrzne ścianki tętnic, uwalniając je od złogów miażdżycowych. Są skuteczne w walce z cholesterolem. Regulują przemianę materii. Polecane są dla osób z nadwagą, które zdecydowały się na dietę odchudzającą.
     Otręby pszenne wchłaniają z organizmu substancje szkodliwe i wspomagają ich wydalanie. Leczą śluzówkę jelita grubego i zapobiegają chorobom nowotworowym tego jelita.
Dzięki wspomnianym zaletom otręby są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa, płatków, musli. Można je dodawać do mleka, jogurtów, kefirów, twarożków, serków, sałatek oraz ciast. Służą także do zagęszczania sosów oraz jako dodatek do zup. Mogą być używane jako panierka do mięs i ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz