Powered By Blogger

wtorek, 10 stycznia 2012

Ryby (kwasy tłuszczowe Omega 3)

     Ryby należą do produktów niskokalorycznych i dlatego mają ogromne znaczenie w diecie osób z nadwagą lub schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Zawartość tłuszczu w mięsie ryb zależy od rodzaju ryb oraz pory roku i waha się od poniżej 5% w przypadku skorupiaków i dorsza czy płastugi do 25% w przypadku węgorza. Inne ryby, np. sardynki czy tuńczyk, zawierają średnio od 5% do 10% tłuszczu, bardziej tłuste, jak np. śledź wędzony, makrela, łosoś mają 10-20% tłuszczu.
     Ryby to źródło korzystnie wpływających na organizm kwasów tłuszczowych Omega 3. Największe ilości tych kwasów zawierają głównie ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk), poławiane w zimnych wodach oraz skorupiaki.
     Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia:
- pozytywnie wpływają na układ krążenia i stan serca
- pełnią ważną rolę w rozwoju i prawidłowym działaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu
- wzmacniają układ odpornościowy
- pozytywnie wpływają na poprawę samopoczucia
- przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu
- obniżają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
- ujędrniają i wygładzają zmarszczki
- łagodzą bóle reumatyczne

Aby były widoczne skutki działania kwasów Omega 3, należy je przyjmować regularnie przez okres 3-6 miesięcy. Zaleca się, by co najmniej dwa razy w tygodniu zastąpić posiłek mięsny rybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz