Czosnek i cebula należą do warzyw o bardzo intensywnym i specyficznym zapachu i smaku. Właściwości lecznicze tych warzyw są nieocenione. Warto, by znalazły się w naszej kuchni, bo stanowią bogate źródło witamin i składników odżywczych. Przy tym cebula mimo przetwarzania niewiele traci ze swoich właściwości.
Cebula i czosnek działają bakteriobójczo, a olejki eteryczne czosnku skutecznie chronią przez przeziębieniem, bólem gardła i infekcjami układu oddechowego.
Lecznicze działanie czosnku:
- skuteczny w walce z wirusami, bakteriami, grzybami
- odbudowuje florę bakteryjną w jelitach zniszczoną działaniem antybiotyków
- obniża poziom cukru we krwi
- przeciwdziała zakrzepom krwi w żyłach
- pomaga usunąć z organizmu toksyny
- obniża poziom cholesterolu
Lecznicze działanie cebuli:
- wzmacnia odporność organizmu na choroby
- obniża ciśnienie krwi
- działa odkrztuśnie
- ułatwia trawienie
- działa dezynfekująco
- uśmierza ból po ukąszeniach przez owady
- pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
- ugotowana, stosowana w okładach działa przeciwzapalnie
Spożywanie cebuli podobno zapewnia długowieczność. Wąchanie obranej cebuli czy też czosnku przynosi efekty w walce z katarem - pomaga udrożnić zapchany nos, a spożywanie cebuli duszonej w wodzie przeciwdziała grzybicy układu pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz