Powered By Blogger

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Domowe nalewki

     Już od wieków wiadomo, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu owoców i ziół. Zalanie roślin spirytusem powoduje, że zawarte w nich cenne związki przenikają do alkoholu. Aby ich stężenie nie było zbyt duże i nalewka mogła pomóc, a nie zaszkodzić, należy zachować bezpieczne proporcje przy jej sporządzaniu - zazwyczaj 1 część ziół na 10 części spirytusu 10%.
Początkowo nalewka powinna stać w dość ciepłym miejscu, ale nienasłonecznionym. Potem należy trzymać ją w chłodzie, w butelkach z ciemnego szkła. Dobrze przyrządzona nalewka ma intensywny smak oraz aromat i jest przezroczysta. Aby uzyskać taki efekt, należy ją kilka razy przecedzić (najlepiej w odstępach kilkugodzinnych przez filtr do kawy).
W przeszłości receptury na nalewki były pilnie strzeżone i niejednokrotnie przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Nalewek nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Nie należy ich spożywać w ostrych stanach chorobowych i gdy stale przyjmuje się jakieś leki.
Nalewki stosuje się na rozmaite dolegliwości:
- z orzecha - na niestrawność
- z owoców jałowca - pomocna przy przeziębieniu
- z czosnku - obniża poziom cholesterolu
- z liści aloesu - na zaparcia i nadkwasotę, łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność
- z aronii - wzmacnia odporność, pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych
- z młodych pączków brzozy - łagodzi bóle reumatyczne, poprawia przemianę materii
- z malin - jest pomocna przy przeziębieniu, wzmaga pocenie się, działa przeciwgorączkowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz