Powered By Blogger

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Karnawałowy smakołyk - faworki

     Zgodnie z  tradycją ostatni tydzień karnawału to czas wielkiego obżarstwa i hucznego świętowania. Syte pokarmy, słodkie wypieki, mocne trunki, śpiewy, zabawa to nieodłączny element tego okresu. W przeszłości przed zbliżającym się Wielkim Postem należało najeść się do syta. Wśród karnawałowych słodkich smakołyków najpopularniejsze są pączki - z różnymi nadzieniami i polewami - oraz faworki posypane cukrem pudrem.

     Faworki

Składniki: 2 szklanki mąki, 6 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżka spirytusu, szczypta soli, olej, cukier puder, cukier waniliowy.
Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier waniliowy, spirytus i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Następnie energicznie uderzać w ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez ok. 0,5 godziny. Potem ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na paski o długości 12 cm i szerokości 3 cm. Pośrodku każdego paska zrobić nacięcie o długości 5 cm i przełożyć przez nie jeden koniec ciasta. Smażyć w głębokim naczyniu na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym. Gdy faworki wystygną, posypać je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz